Dokumentaristička proza 

Snežana Opačić 1

 NE DIRAJ MI MAMU
Autorica: Snežana Opačić
Izdavač : Društvo za afirmaciju kulture – Presing / Mladenovac
Urednik i recenzent: Predrag Milojević
Obim: str. 96 strana
Uvez: meki / 20 cm
Godina izdanja: 2020.
ISBN 978-86-6341-457
Cijena:  EU:10 EUR + poštarina; Srbija: 600 dinara + poštarina.
Narudžba: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

** * **

Izvod iz knjige:

“Ja nemam nijednu novu osobinu da me okarakteriše kao bitno drugačiju osobu ili boljeg čoveka. Nemam čak ni neku novu polaznu tačku. Ali sam svesna da sam stradala i pala sa posledicama i ustala. Bila sam i gladna i žedna. Ali sam izdržala. Vratila sam ti se, živote, u nekom drugom obliku. Još uvek se spotaknem o ljudsko srce, još  uvek tražim dobro u svakom ljudskom biću. Još uvek verujem da će ljubav spasiti svet. I ako sam upoznala najružnije lice, doživela ga, osetila na sopstvenoj koži. Još uvek verujem u bajke. Samo sam sada mnogo opreznija. Uperite prst u sebe, u svoj odraz u ogledalu. Opsujte svoj odraz. Ne dirajte tuđi. I bićete srećni, kada živite život po vašoj meri. Slobodni!

Mesecima sam živela život mumije. Sastavljala deo po deo svoj mozak i telo. Ljude nisam videla, dok prolaze mimo mene i čudno me zagledaju. Mesecima sam ređala ljude koje volim i koji su propatili sa mnom. Lica koje sam ostavila u Srbiji, ljude koje sam očajnički htela da zagrlim.

Imala sam jaku potrebu da pričam sa njima dok ih posmatram u oči, da im svima kažem koliko ih volim, koliko mi nedostaju. Hodala sam i u svim tim čudnim ljudima, koji su prolazili pored mene, tražila sam svoja lica, svoje ljude, tamo gde mi je ostalo srce, u zemlji Srbiji. Očajnički sam pokušavala da vidim staru majku i da je zagrlim i plačem kao dete u njenom krilu, gde sam se jedino osećala sigurnom, da vratim vreme bezbrižnog detinjstva, dok još nisam ustala iz naručja i otrgnula se među zle ljude, da se borim kao lav. Tamo gde sam padala, da ispravim greške. Sretala sam  Arape, crnce, Pakistance, nigde nema mojih lica...

I onda, shvatih... Tu su novi ljudi, nove oči, novi zagrljaji, volim i ova lica. Volim i srećna sam, jer su ostali uz mene tu, na mestu gde sam se potpuno razbila na komade. Potpuno uništila i uz njih sastavila.

Noć koja mi je promenila život ostala u duboko u meni da živi, kao Božja kazna. Noć kada sam umrla, gledajući malene ručice koje razbijaju ogledalo i ispuštaju krik... Noć kada sam poletela ka svecima nebeskim i vratila se da odgurnem velikog džina i sačuvam nevino srce dečaka, malenog anđela čuvara, koji je proplakao reku suza do neba i pustio krik do Boga. Ne diraj mi moju mamu…

9.

Ne ubijaj ženu u ženi. Jednoga dana će oživeti i vratiće se mnogo jača. Vratiće se, snagom ranjenog lava i stradaće nedužni zbog njenog gneva, sakaćenog tela i pomućenog razuma. Hodaće snažnim korakom i gaziće muški rod zbog tvoje slabosti da dižeš ruku na ženu, kao meru tvoje muškosti. Ti koji nisi rađao decu, a uperio si prst u nevina bića, stradaćeš od njenog besa, koji će te pregaziti, onog dana kada se vrati među žive ljude oporavljena.”

** * **

O knjizi Snežane Opačić – NE DIRAJ NIČIJU MAJKU

 Dokumentaristička proza poznaje razne forme, ali im je zajednička implementacija proživljenog i doživljenog u formi književnog teksta. Pravo je uživanje čitati putopise, na primer, koji su pisani u ovom obliku, sa kašičicom fikcije i velikim udelom zbilje. Međutim, kada su u pitanju traumatični događaji, kao što je slučaj sa knjigom Snežane Opačić koju držimo u rukama, smatram da bi svaka fikcija bila u funkciji ublažavanja i očovečenja pročitanog, pošto je traumatično iskustvo spisateljice zasnovano isključivo na nečovečnosti postupaka njenog partnera, te da u ovom slučaju imaginaciju treba ostaviti po strani.

Knjiga donosi za fikciju i maštu nezamislive nizove užasa i takvu jezu može izazvati jedino stvarnost. Autorka je istovremeno i glavna junakinja ove pripovesti i iz prvog lica govori o dugogodišnjoj torturi koju prolazi sa zlostavljačem. Ona čak pribegava neverovatnom činu: kako mučitelj ne bi dalje maltretirao njenu porodicu, ona ga ‘95 odvodi u Pariz, da bi ga tamo izdržavala i trpela, a ne u Srbiji, naočigled svoje dece.

U zlostavljački niz uključeni su svi elementi zločina: fizički jači partner sociopatskog karaktera, policija koja otvoreno kaže da neće intervenisati po prijavi za nasilje u porodici, centar za socijalni rad nemoćan da bilo šta uradi i neizostavno, kao i toliko puta ranije – odsustvo empatije kod šireg kruga prijatelja, rođaka i komšija. Ali sve kukavice kada pokažete zube nestaju bez traga, pa se tako i u slučaju naše junakinje posle godina trpljenja pojavilo svetlo slobode: kada nije više mogla da istrpi, zapretila je da će odgovoriti i to se isplatilo: zlikovac je nestao, ali se nije primirio već nastavio da zlostavlja nekog drugog.

Naša junakinja je dobila Hašimotovu bolest, koju obično izaziva dugogodišnji stres. Moramo postaviti pitanje – koliko će još biti slučajeva koji se neće srećno završiti?

Neka ova knjiga bude upozorenje svima koji se plaše da reaguju čim prepoznaju nasilje u porodici i neka se ono nikome više ne dogodi.

Predrag Milojević

** * **

 

snazana opacic

 Snježana Opačić je rođena na dan zaljubljenih, 14. 02. sedamdlesetih godina. Završila  je hemijsko-tehnološku školu i tokom školovanja učestvovalana literarnim takmicenje sa zapaženim uspjehom. Pored proze piše i poeziju.  Rođena je u Zemunu (Srbija), danas živi iradi u Parizu (Francuska).

KNSINFO/15.3.2021.g.

 

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica