BEZ DA KAŽEM IŠTA…

Bez da kažem išta
proći ću stvarajući poeziju u sebi
kroz sva ova taštinama raznim uneređenim
vašarištima!
Bez da kažem išta
svoje bitke ću podnositi stoički,
pa i onda kada mi od njih ne ostane ništa!
Bez da kažem išta
kao nikada do sada mirna,
proći ću svim tim Vašim
padovima karakternim dok se
spuštate niz ta Vama samo znana
emotivna i umna klizišta!
Bez da kažem išta
o bolima sbojim,proći ću...
...jer kada boljem shvatim bit svoje snage
u odnosu na sve,
meni, ipak, nije ništa!

 

DRHTAJ I DAMAR

Drhtaj … damar

I jedan i drugi vladaju mi bićem,
trenucima se utrkujući koji će
ostaviti ljepši dojam dana!
I svaki na kraju impresija
Doživljenog nekad il’ sada,
Ostavlja zasebne otiske il’ žigove vodene
Da svjedoče da bez njih nema nijednog proživljenog sata!

 

IZ PUKOTINA DUŠA

Iz pukotina duša zjapi mrak,
težak i prazan je i duši koja ga nosi,
a mi, budalace,
zamišljamo da je i u tom insanu svjetlo,
reklo bi se dan!
Ali nije, shvati nije!
I što ćemo sad?
Odmaknuti se, vjeruj mi,
dok nije i sam sebi postao mrzak,
a za svijet retrogradan i nesnosan!

 

VANZEMALJKA

Potpisah djelima,
neobičnim i često Vam,
u očekivanjima nečeg uobičajnog
i već viđenog il' kopiranog,
kako znate reći " neshvatljivog"!
...jer...
...jer...
Zamislite da sam kopirala već postojeće,
a zvano artom?!
Zamislite da sam sve što izrekoh loše pročitala,
osmišeljeno bezidejnim šablonima?!
Tada bih bila sve,
ali ništa svevremeno i trajno,
maštovito i razigrano!
Kud bi sa tom podrazumijevajućom energijom,
kada Vas takvih na pretek ima?
Gužva Vam je na Trgu sujeta,
imam svoje mjesto u potkrovlju na obali,
ne želim se gurati jer nije mi lijepo mjesto
što se Vama čini bajno!
Ne želim u to društvo,
monotono i dosadno!
Džaba Vam je skeptično gledati na moje poetiziranje svemira!
Meni je svejedno, sasvim,
gdje ćete sa tim skalamerijama kojima se
divite izvještačeno!
Niste uspjeli da mi
stvorite dojam srcu obeshrabrenog
jer samo tren il' dva poslije toga
tražiste načine kako da sve izgleda,
potajno il' transparentno,
ipak, onako kako je kod mene,
neobično i svojski,
recite slobodno...
IZVANZEMALJSKO!

 

AKO SI…

Ako si...
Ako si da mračiš naišao mojim putem,
prođi i ne obaziri se,
ni ja neću da stanem!
Ako si da razveseliš prošao mojim dijelom puta,
stani da udahnem tvoj osmijeh,
krenimo zajedno posvuda!

 

Vernesa Manov 2

CRTICE I POGLEDI KROZ RUŽIČASTA STAKLA SVAKODNEVLJA U PANDEMIJSKO DOBA“
-NOVA KNJIGA KNJIŽEVNICE VERNESE MANOV-


Nova knjiga književnice Vernese Manov ugledala je svjetlo dana sa prvim danima maja.
Iako štampana krajem februara u okviru finansiranja programa iz kulture Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture , mladih i sporta, autorica je u nadi da će se epidemiološke prilike poboljšati odgađala online promociju/predstavljanje knjige „Crtice i pogledi kroz ružičasta stakla svakodnevlja u pandemijsko doba“. Međutim, kako sama kaže, jednu promociju mora i ovako uraditi, u skladu sa ovim pandemijskim vremenom. Ne smije postojati obeshrabrenje, već snaga i volja za ohrabrujuće priče.
Moramo biti svi odgovorni za zdravlje i živote jedni drugih, te se strpiti malkice još sa okupljanjima na javnim kulturnim dešavanjima. Sav život, umjetnost, kao i obrazovanje i ostala područja življenja, prešli su već duži period „na platforme“ i moramo biti u korak sa vremenom. Umjetnosti i dešavanja na platformama ni njoj nisu strane jer je jedna od umjetnica koja je prošlu godinu obilježila i nagradama i priznanjima u live svjetskim i evropskim, te programima iz zemlje i regiona.
Energija koju stvaraju njene promocije knjiga već duži niz godina je prepoznatljiva i u našem gradu, al i šire. Autorica se nadala da će i u ovim majskim danima, dok se ne bude moglo, bez bojazni od pandemije, koju je i autorica na teži način prebolovala, družiti slobodno na promocijama, bar na ovaj način ljubiteljima njenih književnih tekstova i umjetnosti koja nosi njoj svojstven pečat priuštiti lijep online doživljaj njenog novog ostvarenja.
Ovo književno ostvarenje nastajalo je od marta 2020. godine do oktobra 2020.godine, u periodu svima znanom kao period izolaciju koji je autorica iskoristila, kao i mnogobrojni umjetnici širom svijeta da se, kako često ističe „godziličnoj virusnoj nemani“ suprotstavi umjetnošću i ohrabri sve one kojima je taj period teško pao. Predstavljajući na međunarodnoj razini svoju lijepu pisanu riječ, naš grad, kanton i zemlju, ostvarila je odlične rezultate u promovisanju književnosti i bosanskog jezika i van okvira Bosne i Hercegovine što joj je posebna satisfakcija. Stvarala je crtice i poglede- tekstove iz svakodnevnog života sa jakim poukama, sa značenjem dobrih međuljudskih odnosa, kulture dijaloga, ujedinjenosti dobrog dijela čovječansta, koje se ne predaje ni prednevidljim strahotama koje su zadesile naše vrijeme i generacije.
U tri dijela književnica se bavi svakodnevnim dilemama, pojavama, pitanjima pred koja nas stavlja život u svim njegovim aspektima. Vješto se služeći različitim književnim formama, opisuje kako um, tako i srce i dušu, balansirajući između njih pjesmama, pričama, dramskim zapletima svih naših životnih postojanja u svim situacijama života.
Jedan od najtežih zapleta autoricinog života desio se od početka oktobra 2020.godine, pa sve donedavno kada je snagom svog borbenog duha za život uspjela, istina jedva, ali uspjela pobijediti koronavirus, bivajući jednom od najtežih bolesnika u Covid odjeljenju Opće bolnice Bugojno.
Iako živimo u vremenu općeg nezadovoljstva, omalovažavanja, skeptičnosti i „ratovanja“ argumentima u vjerovanju ili nevjerovanju u postojanje koronavirusne pandemije, autorica, kao i svi oni čije je živote doveo virus u opasnost, nema sa tim dvojbe. Kako je napisala, zna šta ju je snašlo kada je virus umalo nije uništio i zna da je pored Stvoritelja za njenu pobjedu nad Covidom-19 najzaslužnija ekipa zdravstvenih radnika našeg grada, zdravstveno i radno osoblje Opće bolnice Bugojno i Doma zdravlja , posebno osoblje iz Covid odjeljenja predvođeno doktorom Delić Dževadom. Autorica, uz svoju rodicu, doktoricu Irmu i nekoliko najbližih prijateljica, posvetila je ovo djelo upravo navedenoj „Ekipi svoga čovječanstva“. Bez njih, bez ekipe svoga čovječanstva, kako voli reći, zna da sama ne bi uspjela jer, bez obzira na sve negativnosti i frustrirajuće stvarnosti, ne smijemo izgubiti vjeru i volju da budemo kao čovječanstvo uzajamno upućeni na dobrobitnosti, naspram svih opasnosti koje globalno prijete ljudima. To je misao koja se proteće u svim pričama iz ove zbirke. Teme koje kao nastavnica proživljavala sa svojim učenicima, herojima ovog pandemijskog doba, teme o kojima se razgovara u društvu, porodici, među prijateljima, vješto pretvara u priče sa poukama vrijednim, ne samo za ovo, već i za svako drugo vrijeme u kojima prave ljudske vrijednosti ne gube snagu.
Recenzentica knjige je Sanela Kuko, a likovnu opremu i fotografiju su uradili Lamija Ravnjak i Edin Ćatić Bato, dok je za DTP obradu knjige bio zadužen Ensar Bukarić. Autorica je posebno sretna zbog saradnje sa književnicom Laurom Klapka koja je autorica imresija o autoricinom radu.
Izdavač ove knjige je autorica, a finansijsku podršku je dobila za štampanje kroz program Ministarstva obrazovanja, kulture, mladih i sporta SBK-a na čemu se autorica zahvaljuje od srca, kako ekipi koja radi na programima za kulturu, tako i ministru Bojanu Domiću. Srednjobosanski kanton je jedan od rijetkih kantona u državi koji ima programe iz kulture predviđene za samostalne autore, što nije zanemarljiva činjenica u ovom dobu, iako je mnogi autori previde, a ne bi trebali.
Knjiga je štampana u Studiju „VAG“ Donji Vakuf.
Svim saradnicima i institucijama koje su na bilo koji način podržale izdavanje ili promovisanje ovog djela književnica se od srca zahvaljuje u nadi da će se knjiga svidjeti ljubiteljima lijepe pisane riječi.

Ukoliko ste ljubitelj lijepe pisane riječi, životnih tema i želite podržati kupovinom knjige umjetnički rad ove umjetnice, knjigu po cijeni od 15 KM možete naručiti direktno kod autorice na email:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili putem njene Fb stranice Vernesa Manov / „Verniart“ – studio za kreativni i inkluzivni razvoj.

Autorica se zahvaljuje svim medijima, portalima koji vrlo lijepo i ustaljeno promovišu, kako njena književna, tako i teatarska, te multimedijalna ostvarenja.

Online prezentaciju /promociju ove knjige, urađenu na zanimljiv način, možete pogledati na linku:
https://www.youtube.com/watch?v=ovaZ-NY0hDo&t=233s

 

BIOGRAFIJA KNJIŽEVNICE

Vernesa Manov

VERNESA MANOV je bosanskohercegovačka svestrana umjetnica, književnica, nastavnica najljepšeg i najdražeg joj, bosanskog jezika i književnosti,humanistkinja, borac za sva ljudska, a posebno dječija prava,
UNICEF-ova Šampionka inkluzije za 2018.godinu, čiji je fokus obrazovnog, umjetničkog i životnog djelovanja stvaranje humanih, kreativnih, obrazovnih, dobronamjernih okruženja unutar kojih će se svi ljudi, osjećati slobodno, poštovano, sretno.
Objavljene knjige:
„Mladost u bezdanima jave i sna“(Zbirka priča, 2014.),
„Djeca i prava u okrilju Fedrinog teatra“(Priručnik za kreativni razvoj,2016.),
“Drame odrastanja“( Zbirka drama za djecu i mlade, 2017.),
“ Bajka o srcu u teatru“(Slikovnica, 2017.),
„Knjiga za sretno odrastanje u inkluziji“,( sa svojim učenicima iz „Prve osnovne škole“ Donji zdala priručnik za kreativni i inkluzivni razvoj),
“Điđa iz Džordžije ili sevdah na amerčki način“(Monodrama, 2019.),
„Trilogija sevdaha“( zbirka epike, lirike i drame, 2020.).
„Crtice i pogledi kroz ružičasta stakla u pandemijsko doba“ ( zbirka crtica I pogleda, 2021.)

U toku desetogodišnjeg voditeljstva Art radionica na Dječijoj sceni Teatra Fedra postavila je deset autorskih predstava.
Urednica je nekoliko knjiga i priručnika iz književnosti, historije i informatike, učesnica u zajedničkim zbirkama poezije i proze u zemljama jugoistočne Evrope, autorica obrazovno- umjetničkih programa o nenasilnim komunikacijama, inkluziji, razvoju pismenosti i čitalaštva kod djece i mladih („Čas u teatru“, „Odrastanje u inkluziji“, „Klovnicina čitaonica“), multimedijalnih ostvarenja “Zajedno u društvo za sve“, pjesme i spota „Beskrajem djetinjstva“, Studio za kreativni i inkluzivni razvoj „Verniart“, kao i mnogobrojnih stručnih tekstova i programa iz oblasti jezika i književnosti, novinarstva („Most“, „ Naša škola“, „Divan“), saradnica mnogobrojnih časopisa i web portala za kulturu i umjetnost u zemlji i šire, te televizijskih i radio kuća gdje je saradnica i autorica nekoliko koncepata u dječijem, obrazovnom, dramskom programu.
Članica je i saradnica mnogobrojnih međunarodnih, ali i bh udruženja za umjetnost i kulturu (Teatar FEDRA Bugojno, VAT, Kvinna Varnamo, Savez bh žena u Švedskoj i mnogi drugi)
a njene pjesme, priče i drame su do sada prezentirane na događajima i u zbirkama širom zemlje, regiona, Evrope i svijeta.
Posebno je ponosna na učešća u ovim pandemijskim, grubim vremenima, u književnim live programima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, te kroz program Online live tv Croatia „Magija riječi“ svakodnevno promoviše snagu svoje pisane riječi. Nakon svih životnih proputovanja od djetinjstva u Prozoru, mladosti u Konjicu i Mostaru, ova svestrana umjetnica živi i kreativno djeluje u Bugojnu.
Nastavnica je u „Prvoj osnovnoj školi“ Donji Vakuf.
Njeni životni slogani su:
„Koliko god život donosio poteškoće, moramo imati snage i hrabrosti posmatrati sve oko kroz ružičasta stakla!Tako je ljepše, lakše i humanije!“
„Znam koliko mogu i znam, samo me pustite da sve u tome bude po mom!“
„Život je tavorenje, teško i izazovno, ali je zato umjetnost sloboda poklonjena od sudbine da nam bude bar zehricu lakše i ljepše ovozemaljsko „proputovanje“!
„Nikad me Stvoritelj ne preoptereti onim što ne mogu i ne umijem podnijeti, ali samo ja moram iznaći najbolje načine kako da sve izvedem kako je najbolje za mene!“

Na predloženim linkovima možete pronaći trenutno aktuelne video priče iz ciklusa
„ INKLUZIJA I ART U KOFER ŽIVOTA MORAJU STAT' „:
https://www.youtube.com/watch?v=flzHDwA2pwE
https://www.youtube.com/watch?v=OBMwCH2JNLI
https://www.youtube.com/watch?v=djxn0bbQixs

Uživajte u stvaralaštvu ove svestrane autorice!

 

 KNSINFO/19.5.2021.g.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica