Biografija: Mensura Jahić     

Istaknuti samostalni umjetnik

Status i titulu dobila od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo - Vlada Kantona Sarajevo u januaru 2016. godine.

Počasni Akademik UNESCO-a  

Diplomu dodijelio UNESCO Internacionalna Humanitarna Akademija Evropa – Azija u skladu sa odlukom generalnog zasjedanja Akademije (12.09.2011, protokol No.1) održano u Ruskoj Federaciji, za uspjeh i rezultate na polju umjetnosti i kulture.

Umjetnik godine u svijetu 2015. Universal Colours

Proglašena od „Universal Colours“, profesionalnog Art Magazina, sa sjedištem u Londonu i Helsinkiju za umjetnika godine. Kao nagrada, uslijedilo je objavljivanje radova i predstavljanje umjetnika na naslovnici Magazina sa dodatnih šest strana uz izvanrednu kritiku, eminentnog art kritičara Ali Najjara.

Umjetnički i kulturni angažman

Dugi niz godina je prisutna na svjetskoj art sceni i aktivni je učesnik  internacionalnih art simpozijuma ,u organizaciji uglednih univerziteta umjetnosti sirom svijeta

Izlagala je svoje radove na samostalnim i grupnim izložbama, nacionalnog i internacionalnog nivoa.

Ostvarila je ukupno 52 izložbe, od toga 24 samostalne i 28 kolektivne. Najveći broj izložbi je internacionalnog karaktera. Radovi uključuju različite umjetničke tehnike: umjetnička fotografija, digitalno slikarstvo, akril na platnu, kolaž i foto transfer.

Dobitnik je mnogobrojnih diploma i certifikata od uglednih svjetskih univerziteta, galerija i muzeja gdje je stvarala i izlagala svoje radove: „ Muzej „Cemara Art Gallery” Jakarta – Indonezija, „Muzej Mimara“ Zagreb –Hrvatska, „Muzej Fine umjetnosti“ Ankara – Turska, Umjetnicka Galerija Bosne i Hercegovine,Sarajevo, BiH, UKKSA Internacionalni Univerzitet umjetnosti i kulture Knidos, „Harran Univerzitet“ Urfa, Turska, „Selcuk Univerzitet“ Konya – Turska, „Cairo Universitet“ Cairo – Egipat, „Bardo Muzej“ Tunis – Tunis etc.

Dva rada iz opusa „Water people“ nalaze se u Nacionalnoj kolekciji Bosne i Hercegovine.

Kontinuiranim umjetničkim i kulturnim angažmanom značajano doprinosi afirmaciji i promociji Bosne i Hercegovine u svijetu.

Aktivna je u oblasti kulture, autor i koordinator mnogobrojnih međunarodnih i lokalnih projekata. Dugogodišnji je menađer i potpredsjednik Foto kluba „Sarajevo”, najstarijeg foto kluba u BiH, koji je osnovan 1947 godine. Svojim angažmanom i uspjesima na polju promocije i afirmacije fotografije u Bosni i Hercegovini, doprinosi opstanku i aktivnom djelovanju kluba.

Angažirani je umjetnik koji svojim radom daje doprinos u rješavanju mnogobrojnih društvenih problema.

Doprinos razvoju građanskog društva u BiH

Kao jedini predstavnik iz oblasti umjetnosti i kulture bila je dio tima za izradu i usvajanje prvog „Sporazuma o saradnji između Vlade Kantona Sarajevo i nevladinog sektora". Potpisnik je Sporazuma koji govori o uspostavljanju institucionalnih mehanizama za unapređenje dijaloga i partnerske saradnje zasnovane na osnovnim vrijednostima i principima moderne demokratije i civilnog društva.

Mensura Jahić

O umjetniku

Mensura Jahić   je rođena 13.05.1958. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.Direktan je potomak Mehmed –paše Sokolovica, koji je zasigurno jedna od najistakuntijih licnosti u istoriji Bošnjaka. Oba roditelja kao prosvjetni radnici i pedagozi, bili su ljubitelji umjetnosti, pa je tim utjecajima izlagana od ranog djetinjstva.

Kao maturant „Prve klasične gimnazije“ u Sarajevu, proglašena je „Prvim pjesnikom grada Sarajeva“. Objavila je radove u knjizi poezije, pod nazivom „Dotaknuti stihom“, izdavačke kuće Kultura snova, Zagreb. U mjesecu junu 1978 godine, nakon završene prve godine „Filozofskog Fakteta Univerziteta u Sarajevu“ dobila je zvanje „Majka“, ali joj diploma nikad nije „uručena“. Taj uspjeh ostaće zabilježen kao najveći u njenom životu i nosi ime Emir.

Ona je gradjanin/ka svijeta, Bosanka u srcu! Govori tecno  nekoliko stranih jezika, engleski, njemacki i poljski, ali sa punom pažnjom naučila je govoriti jezikom ljubavi, kako bi se razumjela sa svim dobrim ljudima svijeta. Nakon mnogih godina provedenih van svoje domovine, vratila se kući, obogaćena velikim  iskustvom naučenim od drugih kultura, proširenih vidika i istančanog osjećaja za dobro i lijepo. Ostavivši zavidan broj svjetskih metropola, u kojima je živjela,  vraća se Sarajevu, koji je bio i ostao, za nju, najljepši grad na svijetu. Tu je sretna i zadovoljna našla topli dom zadnjih 20-ak godina.

 

 1 77

 

1

 

 

4

 

8

 

11 3

 

32

 

37

 

 

50 3

 

 

53 2

 

 

 62 2

 

 

Lojalnost Loyalty

"Lojalnost"

 

Mladost Youth

"Mladost"

 

 Moral Morale 4

"Moral"

 

Sloboda Freedom

"Sloboda"

 

Snaga Power 

"Snaga"

 

Strast Passion

"Strast"

 

Velikodusnost Generosity 

"Velikodušnost"

 

KNS/26.9.2020.god.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica