SAOPĆENJE ZA JAVNOST

13.KNS MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI SUSRETI SE ODGAĐAJU JER JE IZOSTALA PODRŠKA INSTITUCIJA

Sa žaljenjem obavještavamo širu javnost, ljubitelje pisane riječi i pisce/autore, učesnike manifestacije da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo odbilo da podrži ovu visoko rangiranu kulturnu manifestaciju iz iracionalnih razloga, sa očitom tendencijom zatiranja književne kreativnosti, a posebno poezije – što je bilo i ostaje jedno od kozmopolitskih obilježja glavnog grada. Oni kojima su strane univerzalne kulturne vrijednosti u prilici su da iskažu svoje vizije Sarajeva, a gdje očito nema mjesta za sve one koji njeguju i afirmišu istinske književne vrijednosti, kao i za sve one koji se zalažu za racionalizam i humanizam. Svjedoci smo da živimo u teškom vremenu za književnost, umjetnost i kulturu, te da su ovo dani velikih izazova za sve kulturne institucije i organizacije od značaja za društvo i državu jer očito raste pritisak da se one obesmisle i onemogući im rad.

Sa žaljenjem i druge institucije i organizacije – kao i kreativni pojedinci - od značaja za društvo i državu BiH konstatuju da se trend kultoricida, započet paljenjem Vijećnice u avgustu 1992. godine, nastavlja u kontinuitetu zatiranjem vrijednosti koje čine identitet države Bosne i Hercegovine – sa fokusom na knjige i bosanskohercegovačke kreativne pisce. U tom aktuelnom kulturocidnom udaru, a koji je intenziviran zadnjih mjeseci, našlo se i Udruženje za kulturu-Nova svjetlost, koje je ponovo izbačeno na ulicu i onemogućen rad, a mračnjacima posebno smeta prestižna regionalna književna manifestacija „KNS MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI SUSRETI“ koja se održava u kontinuitetu od 2007. godine, kao najveći promotor bh. pisaca na regionalnom nivou, a i općenito aktuelne književne kreativnosti, sa akcentom na poeziju – te su učinili sve što je u njihovoj moći da onemoguće njeno održavanje.

Obavještavamo autori koji su aplicirali svoje radove na Javni poziv za učešće u programu ovogodišnje manifestacije da se manifestacije neće održati u planiranom terminu početkom avgusta i da ćemo treažiti mogućnost da se održi kada se za to steknu uslovi.

Ibrahim Osmanbašić, predsjednik Udruženja KNS

24.7.2024. godine

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica