OTVORENI FORUM KULTURE I UMJETNOSTI

Tema: Kulturološki aktivizam novih generacija i afirmacija umjetničkog stvaralaštva mladih umjetnika u Kantonu Sarajevo

U prostorijama Udruženja za kulturu-Nova svjetlost (KNS), Privredni grad Skenderija ul. Terezija bb Sarajevo, u srijedu će se 19.07.2023. u 13h održat okrugli sto na temu „Kulturološki aktivizam novih generacija i afirmacija umjetničkog stvaralaštva mladih umjetnika u Kantonu Sarajevo“. Uvodničari  će biti Maida Avdić, profesorica engleskog jezika i književnosti i Ibrahim Osmanbašić, predsjednik KNSa i književnik.

Nakon izlaganja uvodničara predviđena je debata. Organizator  okruglog stola je KNS, u okviru projekta „Otvoreni forum kulture i umjetnosti“. Kordinatorica projekta je prof.dr. Aleksandra Kostić. Aktivnosti projekta su zamišljeni kao promotivan i afirmativan model djelovanja u društvu sa pozicije sveopšte analize i konstruktivne kritike aktuelnih društvenih tokova u sferi kulture i umjetnosti  - gdje se posebna važnost pridaje statusnim pitanima kulture i umjetnosti u društvo i problemima mladih stvaraoca.

U okviru ovog projekta će se organizirati još dva okrugla stola sa temama: „Unapređenje razvoja kulture i umjetnosti u Kantonu Sarajevo“ i „Status kulture i umjetnosti u bosanskohercegovačkom društvu i razvoj kreativne industrije u Kantonu Sarajevo“. Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

 Udruženje za kulturu-Nova svjetlost (KNS) registrovano je 2002. godine. Udruženje  danas broji oko 80 članova koji su organizirani u deset sekcija koje djeluju u sklopu udruženja. (Književni krug - KNS, Muzički teatar-2000, Muzička sekcija, Likovna sekcija, Foto sekcija, Internet sekcija...). KNS je organizator mnogih kulturnih manifestacija u Kantonu kao i međunarodnih festivala poezije.

KNSINFO/ 17.7.2023.g.

kns 200

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica