Ibrahim Osmanbasic 2

"PARALELNI SVJETOVI" - MOTO 8.KNS MEĐUNARODNIH KNJIŽEVNIH SUSRETA-2017

Razgovor vodio: Džabir Sedić


Da li je udruženje ostvarilo ciljeve u protekloj 2016. godini?
Parne godine su izborne godine u BiH, kada mi ne održavamo književne susrete. Nastojimo da se odmorimo od prekomjernih obaveza koje nosi organizovanje međunarodne književne manifestacije, na, faktički, volonterskim osnovama i entuzijazmu nosioca te kompleksne i odgovorne aktivnosti. To je prilika da se i mi iz udruženja bavimo kreativnim angažmanima, tako da smo zadnjih godina pripremali kompleksnija književna djela, te su neka objavljena, a neka su u završnim realizacionim fazama. 
Pred kraj prošle godine u KNS-ovoj izdavačkoj produkciji objavljeno je poetsko djelo Mirsada Solakovića "DJEČAK KOJI NIŠTA NIJE REKAO / THE BOY WHO SAID NOTHING" , kao dvojezično izdanje na bosanskom i engleskom jeziku. Ta knjiga je pobudila veliku pažnju kada je objavljena, tako da je na „AMAZONU“ nominovana za knjigu godine u svijetu. Tenutno je objavljena na engleskom, ali se očekuje da uskoro bude dostupna i na bosanskom jeziku. Pred pjesnikom Mirsadom Solakovićem je otvoren put ka globalnom uspjehu, a koji je profesionalni glumac i živi i radi u Birminghamu /Engleska. U to književno djelo je uloženo mnogo truda i na njegovoj finalnoj realizaciji rađeno je oko dvije godine, pa se može konstatovati da je sa ovim svojim šezdesetim izdanjem udruženje KNS doseglo svoj izdavački zenit – objavivši knjigu o kojoj će se sigurno mnogo pričati u budućnosti, i to na globalnom nivou.

Mirsad Solakovic 2

Mirsad Solaković


Ustvari tu se radi o jednom specifičnom projektu koji je ovaj naš izuzetno nadareni bh. umjetnik već desetak godina oblikuje, artikulišući jednu ideju kroz različite umjetničke forme. Na samom početku to su bile pjesme, što je na sceni preraslo u poetski performans, monodramskog tipa; zatim se oblikuje poetsko književno djelo, koje je danas pred nama; a svoj epilog cjelokupni projekat treba da dobije snimanjem filma, na čemu se već odvijaju dinamične aktivnosti.
Udruženju KNS je pripala čast da bude dio jednog značajnog globalnog multumedijalnog projekta koji je proizašao iz humanog nastojanja da se javnosti predstavi tragedija koja je desila u BiH krajem prošlog stoljeća u cilju da se nikad i nikome ne ponovi. Pored svih strahota koje su u knjizi opisane odašilje se poruka mira i ljubavi - za šta je potrebno ogroman ljudski i kreativan potencijal što se harmonično sjedinilo u ličnosti Mirsada Solakovića.

Kakav je po vama opći trend u društvu prema kulturi i umjetnosti?
Na nezadovoljavajućem nivou. Pouzdani indikator stanja duha jednog društva je, baš, odnos prema kulturi i umjetnosti, to je opće poznata znanstvena činjenica. Nažalost, kako taj, tako i mnogi zdravorazumski argumenti nemaju nikakvu ulogu i značaj u bh. društvu, pa se iz tog razloga nalazimo na historijskoj vjetrometini sa neizvjesnom budućnošću. Kulturni djelatnici čine ogromne napore da ne budemo prostor kulturološkog vakuma – što je očita mračnjačka namjera, ali tim ljudima koji se požrtvovano bore za svaku predstvau, izložbu, knjigu ili film, ovo drušvto, kakvo je trenutno, nikome se neće zahvaliti niti taj trud cijeni. Čak, štoviše, takve osobe gledaju s podozrenjem – jer se ne bore primarno za svoju korist već se žrtvuju za opće dobro. Razum i duh koji je omeđan egoizmom i zaslijepljen sebičnošću to ne može pojmiti niti prihvatiti – kao častan čin prosvećene osobe koja drži do ljudskih obzira. Kada bi ti humanisti nestali sa lica zemlje i život na planeti bi se brzo ugasio – ali to licimjerima ništa ne znači jer njihova ineteligencija funkcioniše na skroz drugim frekvencijama.
Dakle, dok god se o kulturi i umjetnosti pitaju oni koji tu materiju niti razumiju, niti osjećaju – ostajemo i dalje u ovom pomračenom kulturno-umjetničkom ambijentu, što u biti je sumrak duha, a što se u društvo prenosi u vidu disharmonije – s čime kad se sretneš, spopadne te muka i najradije bi pobjegao. Problemi u BiH su u suštini jednostavni, ali su posljedice njihovog neriješavanja komplikovane i teško sagledive.

Kakvi su planovi udruženja za 2017. godinu?
Svakako da je za nas najvažnija aktivnost „KNS Međunarodni književni susreti“, a pripremne aktivnosti već teku i trajat će do kraja jula, početka avgusta, kad obično održavamo manifestaciju. Ima naznaka da bi ove godine manifestacija mogla biti podržana od više struktura vlasti, što je pozitivno i unosi optimizam u naš rad. Međutim, potrudit ćemo se i da imamo alternativna rješenja – jer ova manifestacije ne smije sebi dozvoliti da zavisi od volje pojedinaca, pošto se uz ogroman angažman izborila za svoje mjesto u regionalnim književnim okvirima. 
Dobili smo podršku od Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti F BiH za realizaciju likovog projekta „Svijet zvuka“, na čemu smo im zahvalni. Nastojat ćemo, u granicama mogućnosti, da kroz tu manifestaciju javnosti predstavimo nedovoljno afirmisane a kvalitetne likovne stvaraoce, i naravno, kao i u svim projektima KNS-a, tragat ćemo za novim talentima.
Našu izdavačku produkciju planiramo predstaviti čitalačkoj publici u sklopu ovogodišnjeg Sajma knjige u Sarajevu, a radimo i jedan značajan projekat sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, sektor za iseljeništvo. Radi se o knjizi „Švedskom Bosna probeharala“, autora Branka Tomića, novinara „Bosanske pošte“, časopisa koji je dvije decenije objavljivan u Švedskoj.
Naravno, tu je i nova web stranica udruženja, tako da smo u mogućnosti da kvalitetnije prezentiramo aktivnosti udruženja, a i autorska djela i radove naših saradnika.

3

7. Književni susreti - 2015

Da li će biti novih programa na književnim susretima?
8.KNS Međunarodni književni susreti-2017 realizirat će se pod motom „Paralelni svjetovi“, što je tema koja u globalističkim trendovima dobija sve više na aktuelnosti i značaju, a posebno je izražena kod pisaca. Građenje duhovnih oaza u stvarnom ili fiktivnom svijetu sve veći značaj dobijat će sa nehumanim manifestacijama koje se susreću na svakom koraku i koje nas kontinuirano zapljuskuju sa medija. Osjećaj slobode nema alternative u odnosu na ljudsku potrebu za optimističnim duhovnim stanjem, konstruktivnom komunikacijom i kreativnim izražajem. Dakle, samim izborom mota manifestacije želimo uputiti univerzalnu poruku koja je od važnosti za nas kao ljudska bića u općem sociološkom kontekstu.
Što se tiče programa, to je dosta uslovljeno podrškom koju ćemo imati za realizaciju manifestacije, ali u principu, to će biti na liniji onoga što se promovisalo i predhodnih godina. Obilježit ćemo i mali jubilej od deset godina manifestacije - 2007-2017 - i bilo bi nam drago ako uspijemo da okupimo sve one koji su doprinjeli da danas ovi književnii susreti budu to što jesu – manifestacija u skladu sa duhom trećeg milenijuma, a što je veoma zahtjevan kritrij koji nije lako postići.

Kada će javni poziv biti raspisan?
Organizacioni odbor to tradicionalno čino 1.marta, tako da će to biti i ove godine. Zainteresovani će moći aplicirati neobjavljene poetske i prozne radove, a žiri će odabrati uspješne za zajedničku zbirku, kao i na predhodnim manifestacijama, čija promocija se planira krajem jula ili početkom avgusta, nadam se, na nekoj novoj atraktivnoj lokaciji u Sarajevu.

KNS-info / 21.02.2017.

 

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica