Intervju: Ermin Lagumdžija – povodom objavljivanja romana “Snena straža“

Razgovarao: Ibrahim Osmanbašić

Nedavno ste objavili roman “Snena straža“ u izdanju Udruženja za kulturu “Nova svjetlost“ (KNS). Možete li nam reći nešto više o samoj knjizi?
“Snena Straža“ je moja druga knjiga i izlazi nekih pet i po godina nakon zbirke kratkih proza “Šta ptice znaju“. Nastojao sam napisati uzbudljivu knjigu, uzbudljivu ne samo sadržajem, nego i formom: jezikom i strukturom. Cilj mi je bio uspostaviti snoliki sarajevski ambijent, u kojem se prepliću svakodnevnica i fantastika, kao pozornicu romana u kome pratimo mladića prepuštenog čarima dokolice koji – kako piše i na koricama – nakon susreta sa tajanstvenim Poetom, i čitanja starčevih stihova, počinje uviđati koliko je tanka granica između opipljive stvarnosti i književne fikcije.

Snena straza 21

 

Zašto ste se odlučili da baš KNS bude izdavač vaše knjige?
U posljednje dvije godine radio sam na petnaestak prijeloma knjiga koje su izlašle u okviru izdavačke djelatnosti Udruženja za kulturu “Nova svjetlost“ i bio uključen u cjelokupni proces pripreme tih rukopisa za štampu. Stoga mi se činilo sasvim prirodno da izdavač “Snene straže“ bude KNS i da, zbog specifičnosti formalnih aspekata teksta, sam radim njegovu tehničku obradu.

Udruženje za kulturu “Nova svjetlost“ nastoji pružiti priliku autorima koji otvaraju nove literarne horizonte. Gdje se vidite – u tom kontekstu?
Dugo sam tražio formu kojom ću izraziti tematsko-idejni koncept djela “Snena straža“ i zbog toga sam bio primoran napraviti pomak od kratkih priča iz prve knjige ka romanu – koji mi je omogućio da pronađem odgovarajuću strukturu i jezik teksta. Vjerujem da sam na kraju iznašao adekvatan način da pripovijest sprovedem u djelo, bez da odustanem od izvorne ideje cjelovitosti kroz odnos sadržaja i forme – ogledanja jednog u drugome. A to ogledanje je ono što me trenutno najviše privlači u književnosti.

 

snena straza 2

 

Od 27. do 29. jula ove godine održat će se “8. KNS MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI SUSRETI” na kojima će biti promovisana i “Snena straža“. To će biti druga promocija knjige – prva je upriličena u Galeriji “Zvono“. Kakve utiske nosite sa predstavljanja romana?
Jako sam zadovoljan promocijom i interesovanjem za istu. O knjizi su u izuzetno prijatnoj atmosferi Galerije “Zvono“ govorili Maja Ručević i Fahrudin Kujundžić. Drago mi što ću imati priliku da i u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, pred učesnicima Susreta i drugim gostima, predstavim svoj roman koji na jedan drugačiji način govori o Sarajevu, gradu koji jeste oduvijek bio mjesto susreta: umjetnika, ideja, svjetonazora, kultura...

Kakva iskustva nosite kao učesnik prijašnjih KNS književnih susreta?
Na prijašnjim Susretima imao sam priliku da se upoznam sa djelima afirmisanih, ali i neafirmisanih pisaca iz Bosne i Hercegovine i regiona, steknem poznanstva i razmjenim mišljenja sa brojnim ljubiteljima književnosti – tako da se radujem novim Susretima i novoj promociji knjige “Snena straža“.

 

zakns

Ermin Lagumdžija (1987.g.)

Objavljena djela:

1. ŠTA PTICE ZNAJU (2011.)

2. SNENA STRAŽA (2017.)

 

KNS, 26.7.2017.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica