Intervju: Faik Hadrović, pjesnik
DRUŠTVO TREBA DA VIŠE BRINE O UMJETNICIMA I NJIHOVIM DJELIMA

Razgovor sa pjesnikom Faikom Hadrovićem, podpredsjednikom Udruženja za kulturu-Nova svjetlost (KNS/Sarajevo), povodom izlaska iz štampe njegove druge samostalne zbirke poezije "Trag vremena".

Poštovani Hadroviću, koliko dugo ste radili na vašoj novoj zbirci „Trag ljubavi“?
Za sve što čovjek radi u životu treba inspiracija, a moja inspiracija za zbirku pjesama “Trag ljubavi” bila je negdje otprilike oko godinu dana. To je nešto sa čim se čovjek budi, ustaje, radi i naravno da ima inspiracije i volje, hvala Bogu nekako sam počašćen time.

Gdje nalazite inspiraciju za vaše pjesme?
Inspiracija u pjesmama je život, a to je sreća, radost, ljubav... Naravno postoje i pjesme koje su donekle više nekog emotivnog sadržaja, na neki način elegija, ne u pravom smislu ali u tom nekom stilu pisanja ima pjesama koje pišem na taj način. A život je i ljubav i sreća i bol i tuga.

faik Hadrovic 1

 

U recenziji vaše nove zbirke je zapisano: „Doista bi čovjek bio izgubljen u vremenu i prostoru kada ne bi prepoznavao znakove koje ostavlja za sobom radost življenja...“. Dakle, u kojoj mjeri su vaše pjesme autobiografske?
Čovjek najbolje napiše nešto što je i sam prošao, što je doživio, osjetio, mi smo svi posebna individua i svi nosimo sa sobom i loše i dobre trenutke. Naravno nisu sve pjesme autobiografske, ali nekada se napiše dobra pjesma na nagovor prijatelja, druga i to me čini sretnim.

Naslov zbirke je „Trag ljubavi“. Koliko smo inače sposobni i spremni da prepoznajemo i slijedimo tragove ljubavi?
Živimo u vremenu sivila, pohlepe, nedostatka empatije, pa je prava sreća kada svoju dušu i svoje emocije prepustite ljubavi. Jednom sam rekao i sada ću ponoviti: „Život je trenutak istine na putu ka vječnosti. Taj trenutak je sada.“

faik Hadrovic 2

 

Da li se u ovom ubrzanom životu čovjek se sve više udaljava od one izvorne emocije koja ima snagu da mijenja svijet oko nas?
Apsolutno da. Mi smo rođeni bezgrješni, kao neispisani list hartije... Ako bi slijedili tu izvornu etiku i dušu neoprljanu, čistu, savršenu - život bi bio nešto drugo, neka nova dimenzija. Bio bi puno ljepši. Naravno, živimo u skroz drugom vremenu i okolnostima u odnosu na mladost moje generacije.
Naša osjećanja i sve što radimo upravo su rezultat iskustva u našem okruženja u kojem ima dosta konfuzije. Nažalost i društva u kojem živimo je u značajnim problemima jer reforme institucija kasne, mnoga važna pitanja su na čekanju... a građani se osjećaju zanemarenim i nemoćnim. I oni koji bi trebali da na polju kulture urade nešto korisno, nažalost, oglušavaju se. Naročito je važna uloga kantonalnog Ministarstva za kulturu i sport KS, čiji rad bi morao biti mnogo transparentniji, a koje još nije donijelo zakon o kulturi – što se ničim ne može opravdati. Generalno, kompletno društvo treba da više brine o umjetnicima i njihovim djelima.

Vaša poezija ima tradicionalni izražajni okvir ovog podneblja, a što vas je opredijelilo za taj tematski i izražajni okvir?
Kada ste rođeni u okruženju kao što je Pešter, kao što je u mom slučaju, sa svim tradicionalnim vrijednostima u odgoju i u poštivanju, kada osjetite ljepotu življenja kroz patrijarhalne odnose, za koje apsolutno tvrdim da su ostavili u meni jedan neizbrisiv Trag - na čemu sam zahvalan svojim roditeljima. Naravno, kroz dalje obrazovanje i sve ono što sam učio i čitao ništa drugo nije moglo ni ostati osim ljubavi i topline – što danas kroz poetsko izražavanje uspijeva da ostavite Trag – prepoznatljivog senzibiliteta, boje i mirisa.

faik Hadrovic 4

 

Može se reći da je nova zbirka, na neki način, nastavak poetskog skladanja koje ste prezentirali u vašoj prvoj zbirci „Vapaj duše“. U čemu vi vidite razlike, ako ih ima?
Moj poetski izražaj u prvoj zbirci u principu se nastavlja i u drugoj, te je nastavak poetskog ljubavnog izražavanja u srodnom stilu, kroz moje emotivno sazrijevanje od rane mladosti pa sve do danas. Nekako vas to nosi, daje vam snagu u poetskom narativu moje pjesme su kratke i sažete, sa puno emocija, dirljive, uzbudljive... To je dio mene... U skorije vrijeme u planu je i moja treća zbirka pjesama naslovljena „Odjeci koraka“, te roman „Pešterska kuća“, o kojem razmišljam već duži period.

Kako ste došli do sopstvenog kreativnog izražaja u ovako turbulentnom vremenu, a i ko Vam je dao najviše afirmativnog prostora da bi iskazali svoje poetsko stvaralaštvo?
Vjerujem da moje zbirke ne bi ugladale još dugo svjetlo dana da nije bilo Udruženja za Kulturu-Nova Svjetlost i njegovog uvaženog predstavnika Ibrahima Osmanbašića. Udruženje KNS egzistira 22 godina i objavilo je preko stodvadeset naslova, sa raznim književnim formama i sadržajima. Kada imate podršku jednog takvog udruženja, onda slobodno možete kazati sa ste imali veliku sreću, kad znamo da su kultura i umjetnost kod nas marginalizirani.

faik Hadrovic 6

S obzirom da ste rođeni u Sandžaku, a da živite u Sarajevu, i da dosta pisaca iz tog kraja živi i djeluje u gradu, kako bi se mogla unaprijediti ta saradnja u raznim segmentima stvaralaštva, a posebno književnosti?
Koliko sam upućen, Udruženje za kulturu-Nova Svjetlost je jedino koje se bavi tom vrstom saradnje, a evo i u pripremi je za štampanje zbirka „Savremene sandžačke i bosanskohercegovačke poezije“ – što me posebno raduje. To je prilika da se pisci istok kulturnog kruga i srodnog pjesničkog senzibiliteta bolje upoznaju i druže. KNS kontinuirano kroz svoje javno djelovanje promoviše sandžačko književno stvaralaštvo i drago mi je što je pronađen model koji otvara još više mogućnosti za zajedničku poetsku prezentaciju. Iako udruženje ima skromne mogućnosti u pogledu promotivnih mogućnosti, a institucije za kulturu nisu pouzdani u pogledu pružanja podrške za ovakve projekte, ipak vjerujem da će realizacija projekta uskoro uslijediti, kao i družanje pjesnika iz Sandžaka, BiH i dijaspore.

faik Hadrovic 5

Faik Hadrović, podpredsjednik Udruženja KNS

Udruženje KNS je već izdalo zbirku pjesama „Antologija savremene Bosanskohercegovačka poezije - prvi dio“. Dakle, imamo već našu zbirku pjesama gdje su zastupljenih sandžački i bosanskohercegovački pjesnici u jednoj zajedničkoj zbirci. I taj projekat će se nastaviti sa više tomova. Pored toga, KNS je značajan promotor i mladih pjesnika i prozaista , a to potvrđuje i najnovija zbirkom pjesama najmlađih autora – učenika osnovnih i srednjih škola - pod naslovom „Mladost piše stihove“, što je naš doprinos afirmaciji novih spisateljskih generacija.
Naravno, tu nećemo stati jer KNS ima velike književne i umjetničke ambicije i projekte, što ćemo, u skladu sa mogućnostima i podrške institucija, kao i plemenitih ljudi, pokazati u budućnosti.

 

KNSINFO/3.9.2024. godine
www.kns.ba

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica