KONTINUITET IGNORISANJA INSTITUCIJA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE OD STRNE ZAPADNIH SUSJEDA

Stavovi premijera R. Hrvatske Andreja Plenkovića dobro su poznati građanima Bosne i Hercegovine, tako da je ova najnovija posjeta ovjerila kontinuitet nepriznavanja karaktera države Bosne i i Hercegovine – kao građanskog društva. Ta činjenica je trn u oku naših susjeda jer je svima jasno da ti potezi hrvatske zvanične politike proizilaze iz teritorijalnih pretenzija što naši zapadni susjedi drže ispod stola i čekajući samo priliku na globalnoj političkoj sceni da aktueliziraju svoj zahtjev za pripajanjem jedne trećine naše domovine. Izgovor za ignorisanje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine nalaze u izmišljenom i iskonstruisanom „legitimnog predstavljanju“ koje se bazira na etničkom principu a ne građanskom – kao što je danas u BiH. Princip „legitimnom predstavljanju“ nikada u historiji Bosne nije praktikovan a ni danas se ne primjenjuje ni kod naših susjeda, koliko je meni poznato.

NE VODI SE ADEKVATNA BRIGA O NJEGOVANJU PATRIOTSKIH OSJEĆANJA UOBLIČENIH U PISANU RIJEČ

Serijal: Kultura dijaloga (3)
Piše: Ibrahim Osmanbašić

Poštovani  ministre Dr. Sc. Omere Osmanoviću,

Lijepo je što je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo raspisalo Javni poziv „za finansiranje i sufinansiranje podrške projektima pisane riječi sa tematikom iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine za 2022. godinu“.

Kao prvo, nadam se da me nećete tretirati kao neprijatelja  koji se u proteklom ratu borio protiv Vas i vašeg uvjerenja, znate, ja ne dajem zapravo nikome da voli više ovu našu dragu i lijepu domovinu Bosnu od mene, možemo je voljet sam podjednako.

To imam potrebu da Vam to kažem na početku – jer nije tajna da su mnogi dobro hajrovali od benefita rata, pa i Vi uživate privilegije funkcione za zaštitu naših interesa, a ja se često osjećam kao da sam se borio protiv svi koji imaju funkcije da štite moje interese. Nisam baš uvjeren da ćete prijateljski pojmiti ovo moje obraćanje Vama – ali ono se „slučajno“ desilo – a što je isuviše slobodna formulacija. Ne znam ko ste, niti me zanimate personalno – međutim, to čega ste se prihvatili da radite tiče se i mene, tj. mog društvenog statusa i javnog angažmana. U suštini, ovo je apersonalno obraćanje – u dobrim namjerama da pojedinac bude konstruktivan u društvu kome pripada, te  uputi argumentovanu kritiku institucijama koje bi trebale biti efikasne i odgovorne u odnosu na angažman koji obavljaju kao javni servis građana.

SJEĆANJE NA 10. KNS MEĐUNARODNE SUSRETE

Autor: Denis Dželić

XXXII internacionalni Sajam knjiga 6-11. oktobra protekao je bez mene. Puno toga sam objavio u ovo šugavo vrijeme pandemije, ali nažalost nisam mogao prisustvovati ni predstaviti knjige u kojima sam se oglasio, pa ni moju desetu samostalnu knjigu "Romantično putovanje u jesen". Preko facebooka sam pratio neke od promocija i to je bilo sve.

Jutros me sjećanja vratiše u Sarajevo u vrijeme paklenih vrućina avgusta. Radovao sam se  održavanju 10. KNS Međunarodni književni susreta  5 – 7. 8 2021." Riječi u kamenu".

Serijal: Kultura dijaloga (2)
Piše: Ibrahim Osmanbašić

NAŠ INTERES NIKADA NIJE BIO OBMANJIVANJE JAVNOSTI

Poštovana gradonačelnice Benjamina Karić,
Imam osjećaj da Vi zaista želite dobro gradu Sarajevu, pa stoga vidim smisao da nastavim da se obraćam instituciji na čijem ste čelu, jer smatram da dobre namjere, bez obzira na otpore i blokade na koje nailaze, u nekom svom ishodištu, kada se rezimira konačni učinak, ipak nalaze mogućnosti da se ispolje na konstruktivan i blagodareći način – a što će građani glavnog grada prepoznati i znati da cijene. Na takve spoznaje nužno dolaze dobronamjerni aktivisti, koji čistog srca daruju svoju kreativnu energiju voljenom gradu – ne tražeći za to bilo šta, niti od bilo koga, a po najmanje od onih čiji se javni angažmani lako mogu prepoznati u okviru djelokruga mandatske pameti. Hoću da vjerujem da Vi ne pripadate krugu javnih djelatnika koji se fokusiraju na lični interes koji nanosi štetu javnom dobru.

Serijal: Kultura dijalog (1)

VLADA TREBA DA PONIŠTI JAVNI POZIV MINISTARSTVA ZA KULTURU I SPORT KANTONA SARAJEVO

 Autor: Ibrahim Osmanbašić

Poštovani premijeru Edine Forto,

Potezi Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo povodim javnog poziv za podršku projektima iz oblasti kulture i sporta za ovu godinu ima niz manjkavost i mi iz Udruženja za kulturu -Nova svjetlost smatramo da treba da bude poništen odlukom Vlade KS.

Naime, naznačeni javni poziv nije polučio očekivane i neophodne rezultate, a što je u okvirima dosadašnje prakse Ministarstva kulture i sporta KS, jer se radi o primarno „neuspjelom eksperimentu“ čiju cijenu plaćaju, prije svega, respektabilni projekti koji su eleminisani iz najbanalnijih razloga – čineći primarno nesagledivu štetu općem imidžu glavnog grada države Bosne i Hercegovine. Takvu lakrdiju ni jedna ozbiljna Vlada na svijetu ne može podržati, a naročito to ne bi smjela da dozvoli Vlada KS koja se deklarativno zalaže za stvaranje pozitivne klime u glavnom gradu za sve vidove interesa i angažmana građana.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica