ЛИНГВИСТИКА ПОТВРЂУЈЕ БИБЛИЈУ-ПОРЕКЛО И НАСТАНАК ЈЕЗИКА

Piše: Небојша Амановић

Nebojsa A

Питања порекла и настанка језика од давнина је занимало људе.Њиме су се бавили филозофи, мистици и научници свих времена. Коначно решење питања порекла и настанка језика није,међутим, ни до данас пронађено .

Међу понуђеним решењима,издвајају се следећа:

1.Човек је развио језик да би задовољио своје различите потребе.

2.Језик је настао опонашањем различитих знакова из природе и крикова дивљих животиња,при томе се наводи пример човека који се вратио из лова и желећи да пренесе своје ново искуство својим најближима,почео да опонашазвуке из природе и гласове дивљих животиња.

3.Језик је настао процесом еволуције,дакле,постепеним развојем и усавршавањем човековог мозга.

Говоро,односно језик,а самим тим и слово,као његов основни знак,фенмен је карактеристичан само за људска бића.Године 1769.Јохан Хердер истиче мисао о нераскидивој вези између мисли ,говора и слова.Иако се данас језици у многоме разликују један од ругога,он сматра да сви језици воде порекло од једног истог језика,као што сви људи вде порекло од заједничких родитеља.

Шта на све ово каже модерна наука

Крајем 19.века развила се научна грана названа компаративна филологија,која се бави проучавањемсличности и гласова у различитим језицима света.По њој сви европски језици и индијски језик названи су једним именом-индоевропски језици,па отуда истраживања показују да и слова настају из ових језика.Они,наиме,воде порекло од једног заједничког језика који се звао санскрит,а говорио се у древној Индији и областима око ње пре неких четири хиљаде година пре нове ере.

Сматра се да је санскрит старији и од најстаријих европских језика,грчког и латинског.Научници,даље сматрају да сви индоевропски језици укључујући и санскрит ,грчки и латински,воде порекло од једног још старијег,заједничког језика о којем не постоје писани споменици ни докази,а који су они назвали прото.индоевропски -ПНЕ-.

Научници,наиме,нису сигурни да ли су речи из протоиндоевропског језика заиста тако и писали,јер нема ниаквих писаних доказа ,извештаја или споменика о њему.

Међутим,сви су сигурни да се тим језиком говорило пре неких шест хиљада година,дакле у време које Библија означава као време настанка Земље и човека.Библијски извештај из И Мојсијеве књиге ,11 глава почиње речима "А беше на целој земљи један језик и једна реч".

Могуће је,чак веровати,да је један од семитских језика као што су јеврејски и арамејски слични језику којим су људи говорили пре поделе језика.Тако се израз "разделила земља"може разумети,не само,као израз који описује поделу тадашње јединствене копнене масе на садашње континенте ,како то сматрају геолози и геоконтричари,већ и као израз којим су се касније описивале поделе људи на језике ,племена и народе,који су касније настали од појединаца,породица и група раздељених по Земљи.

Верујем да ће се сазнања и на овом научном подручју и даље умножавати и да ће бити још научника различитих преокупација који ће служећи се достигнућима савремене наукедоказати веродостојност и аутентичност библијских извештаја о језику као божанском дару човечанству, те према томе и божанском пореклу различитих језика.

 

KNS/24.1.2020.g.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica