SJEĆANJE NA 10. KNS MEĐUNARODNE SUSRETE

Autor: Denis Dželić

XXXII internacionalni Sajam knjiga 6-11. oktobra protekao je bez mene. Puno toga sam objavio u ovo šugavo vrijeme pandemije, ali nažalost nisam mogao prisustvovati ni predstaviti knjige u kojima sam se oglasio, pa ni moju desetu samostalnu knjigu "Romantično putovanje u jesen". Preko facebooka sam pratio neke od promocija i to je bilo sve.

Jutros me sjećanja vratiše u Sarajevo u vrijeme paklenih vrućina avgusta. Radovao sam se  održavanju 10. KNS Međunarodni književni susreta  5 – 7. 8 2021." Riječi u kamenu".

Velika čast mi je što se i moje ime pojavilo u toj zbirci pjesmom "Bos snom". U zbirku “RIJEČI U KAMENU” uvršteno je 165 autora iz 22 države.

Pojavilo se još u nekoliko zbirci BALKANSKE PJESNIČKE UNIJE: "Tragovi pjesme", "Dozivanje stihova", "Tajne pjesme", "Na krilima poezije"...

Moji pjesnički radovi po prvi put su se oglasili: "Dozrijevanje", "Mandala", "Ko će mi?", "Mjesec", "Kamena pjesma", "Pjesmo moja", "Dobro jutro poezijo", "Bos snom"...

U skučenom prostoru KNS udruženja u Skenderiji nije bilo tijesno, pjesnici su se družili, primali priznanja i certifikate, fotografirali, međusobno upoznavali. Bilo mi je toplo oko srca, lijepo je sresti srodne duše i razmijeniti iskustva. Tako sam upoznao puno pjesnika, Maju Ivković poetesu, proncezu od pera, njenog brata Danijela Miljkovića, Nihada Ćosića, Milu Honđo, Muhedina Glogić, Ajlu Osmanović i još mnoge druge.

Bili  su to dani kada su plodovi moje umjetničke bašte brani. Svako priznanje, pohvala, certifikat itd su slatke voćke koje su bile posađene u mislima pjesnikove  mašte, hranjenje noćnim morama, sjetom, ljubavlju, zalijevane znojem i suzama, milovane nadom i željama. 

HVALA predsjedniku udruženja KNS  Ibrahimu Osmanbašiću, članovima stručnog žirija, hvala udruženju KNS.  jer nam je otvorio svoja vrata i pustio da ostvarimo svoje snove.

To je to, onaj slatki drhtaj, srs u stomaku, miris novih knjiga, potmuli žamor glasova, ozračje kulture kao blagi povjetarac pirka hodnicima Skenderije… 

Čovjek osjeti da ponovo vrijedi, dobio je slobodu kretanja, da nije više u kućnoj izolaciji, a zaraza negdje daleko kao da je nije ni bilo.  

Bili su to dani kada su plodovi iz moje umjetničke bašte ubirani. Svako priznanje, pohvala, certifikat… slatke su voćke iz procvalog behara pjesnikove mašte...

 Hvala Ibrahimu Osmanbašiću na lijepom dočeku, priznanjima i sjećanjima koje sam ponio u Dansku. Eto i u ovo  prohladno novembarsko jutro grije toplina domovine.

denis 1a

 

KNS/ 16.11.2021.g.

 

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica