ŽENE STVARAOCI NA STAZI DO BH. BIOGRAFSKOG LEKSIKONA

Piše: Dr. Enes Kujundžić

Svjedoci smo da biografski leksikoni, bibliografije i leksikografski izvori općenito kod nas nisu posebno naklonjeni životopisima žena i njihovom stvaralaštvu, bilo da su one objekat dokumentarnog pamćenja ili su stekle javnu promociju kao istaknute ličnosti odnosno prepoznatljivi kreativni subjekti u različtim područjima ljudskog znanja i iskustva. U dokumentima akumulirano pamćenje balade o Hasanaginici i intelektualni tragovi rezonance koju je ona izazvala u evropskom intelektualnom ambijentu posebno jezičko-kulturnom je čekalo dva stoljeća da bude koliko toliko uokvireno u jednu bibliografiju u prvom redu zahvaljujući izuzetnom tragalačkom naporu dvojice autora - Alije Isakovića iz Sarajeva i Mustfe Ćemana iz Tešnja. Obim popisane literature generirane na tragu utjecaja koji je na literarnom planu, tokom dva stoljeća, proizvela balada Hasanaginica odredio je kako status glavnog lika u baladi i u poimanju njenih prevodilaca i istraživača uvjerljivo ih podsjećajući na društvene okolnosti u kojima je ona nastala.

Tragom crkve bosanske i prvog djeda

Piše: Sulejman Aličković

Sa nicejskog sabora postoje dobro očuvane zabilješke. Sazvao ga je Lično Konstantin Veliki odazvalo se 318 biskupa, predsjedavao je Hozije Kordobski, prvi je izlagao Arije govoreći o Isusu iznio je: Zamjenljiv je Zamjenljiv, njegov zamjenik ce nam Doci kako nam je najavio u Evanđelju i opisao ga i to onaj zahvalini. Lažeš Isus govori grčku rijec paraklit i to je branitelj.odgodgovarali su mu iz mase, Isus je govorio armejski,a ne grčki.uprvom prijevodu upotrebljena je grčka riječ perikliti i znaci hvaljeni. U armajskomkojim je Isus govorio upotrebljena je rijec Hamid koja znači hvaljen i onaj koji hvali- mirno ali glasno odgovori Arije... Presvijetli care tražimo da se sva evanđelja na armajskom i hebrejskom unište kako bi očuvali jedinstvo carstva i vjere zatražiše biskupi od Konstantina. Arije dobi samar od Nikolausa iz mire, koji ce kasnije biti proglašen svetim i kojega ce slaviti kao djeda mraza gotov pa u cijelom svijetu. Arije dobi i izgnanstvo u Ilirik, današnju Bosnu gdje nastavi siriti svoje ucenje. Trebamo li napomenuti da se poslanik Islama zove Ahmed, hvaljeni, onaj koji zahvaljuje.interesovalo me koliko puta i kako se u Evanđelju spominje paraklit, na armejskom Hamid pa evo ja sam našao da je 5 puta
Četiri puta u Evanđelju po Ivanu i jednom u evanđelju po Mateju
Biblija prevod Šarić

Dr. Enes Kujundžić
ŠTA JE KOME SEVDALINKA


U posljednnje dvije-tri deceniju, dijelom zahvaljujući i razvoju multimedijalne tehnologije, došlo je do sve izraženijeg interesa za melo-poetsku umjetničku formu poznatu kao sevdalinka, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire na pdručju Balkana i Jugoistočne Evrope. To je dovelo do potrebe da se, barem u sažetom vidu, javnosti predstave stajališta različitih književnih teoretičara i etnomuzikologa koji su našli za shodno da iznesu svoje mišljenje o ovoj izuzetnoj umjetničkoj tvorevini univerzalnog značenja. Naniže u abecednom redu donosimo gledišta nekih od tih autora, Ovaj prilog je edukativnog karaktera i u u svojoj pozadini nema komercijalne motive.

Atr meditacija br.9: "Probudi se uspavani svijete"
.....
..........
AUTOR: Pjesma "PROBUDI SE USPAVANI SVIJETE" posvećena je napadnutim građanima Kieva i Ukrajine, a koji su izloženi brutalnoj agresiji od strane Ruske Federacije.
Rat treba odmah zaustaviti i stradanje nedužnih ljudi.
Umjetnici trebaju dati svoj kreativan doprinos da što prije prestanu patnje djece, žena i nemoćnih u Ukrajini.
Nadam se da će se ova pjesma snimi i adekvatno prezentira u cilju buđenja svijesti u zajedničkoj borbi protiv nehumanih ideologija i mračnjačkih sila.
Mi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, nakon brutalne agresije "ničim izazvane", isto kao i u prijateljskoj Ukrajini – ne smijemo ostati nijemi jer je i nama pomogao slobodarski svijet da se odbranimo od sila zla.
Ova moja pjesma je skomni doprinos na časnom putu čovječanstva.

Svijet na mom dlanu: Indija (4)
Piše: Ahmed Bosnić

ahmed bosnic 55

DUŠO, ODMARAJ U LJEPOTI...

Da se kojim slučajem nije desilo, ono što se u historiji istočnih carstava u starim vremenima počesto dešavalo; da Šaha Džahana s prijestolja nije svrgnuo njegov ambiciozni sin Aurangzeba, Nju Delhi bi se danas zvao Džahanabad. Ali, desilo se to što se desilo. Ipak, Veliki Mogul imao je dovoljno vremena da Indiju okiti najljepšim biserima egzotične arhitekture, a slaveći ljubav i svoju odanost prema ljupkoj Mumtaz Mahal, Agri podari veličanstvenu čipku u kamenu, koja će nadživjeti vrijeme.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica