Udruženje za kulturu-Nova svjetlost (KNS) pokreće inicijalni projekat za saradnju balkanskih pjesnikinja i pjesnika - „Balkanska pjesnička unija“, na inicijativu Žane Coven (Italija), Ivana Gaćine (Hrvatska) i Ibrahima Osmanbašića (BiH) – koji će činiti Organizacioni odbor Međunarodne književne manifestacije- „Poezija godine - 2020“. Konkurs će se odvijati u tri ciklusa: 1) 01.04. – 30.06; 2) 01.07–30.9; 3) 01.10. –5.12., a finalno veče i dodjela priznanja bit će upriličeno do kraja godine.

Značajan uspjeh knjige “Miris suhe zemlje poslije prve kiše”, autora Dine Čopelja iz Danske

Knjiga “Miris suhe zemlje poslije prve kiše” govori o svakodnevnici i peripetijama glavnih junaka, Smaja i njegove familije, te Danaca Mogensa, Bjarnea i ostalih.

Smajo, rodom iz Prijedora, gubi brata blizanca tokom agresije u Bosni, nakon čega dolazi u Dansku kao izbjeglica zajedno sa svojom suprugom Irmom. U Danskoj počinje da živi novim (ne)normalnim životom, koji sa sobom nosi niz novih izazova.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Džamijska 9, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica