Serijal: Iskre promjene (8)

ETIČKI, RACIONALNI I EMPIRIJSKI IZAZOVI

Ibrahim 1k
Piše: Ibrahim Osmanbašić

I) Oživljavanje vizije

Proces infrastrukturne konsolidacije Platforme za progres odvija se uz očekivane turbulencije, nedoumice i nedorečenosti, obzirom da se radi o novom političkom projektu koje je krenuo od početka, bez ikakvog nasljeđa – prostorija, kadrova, dokumenata, finansija i sl. – a čime bi se poslužila i izbjegla probleme koji neminovno dolaze kada se pokrene građenje političke organizacije. Nakon prve skupštine, održane 25.novembra 2018. godine, otvoren je proces formiranja općinskih organizacija a što podrazumijeva aktivnosti na terenu, među građanima, i to u svim dijelovima Bosne i Hercegovine – čime se jasno obznanilo opredjeljenje da se želi djelovati na području cijele države, a čime se ne može pohvaliti ni jedna politička stranka u BiH, bez obzira što ih ima oko 150 i što se, faktički svakodnevno, najavljuje pokretanje novih stranaka. Fragmentacija političkog prostora širi se u vidu epidemije, limitirajući programsko djelovanje stranaka na uže područje, a gdje preovladavaju partikularni i lokalni interese – što neminovno za posljedicu ima slabljenje angažmana u sferi državnih interesa i nefunkcionalnost države u cjelini. Primarno iz tog razloga, 10 mjeseci nakon održavanja izbora još uvijek nisu implementirani rezultati sa Općih izbora – na kantonalnom, federalnom i državnom nivou, a što je nedvosmislen pokazatelj neozbiljnosti političkih subjekata u BiH koji nisu dorasli izazovima pred kojima se Bosna i Hercegovina danas nalazi.

Serijal: Iskre promjene (7)

ŠTO JE GUŠĆI MRAK TO SU ISKRE SJAJNIJE

Piše: Ibrahim Osmanbašić

Ibrahim 1k

Platforma za progres organizacionim političkim angažmanom diljem svijeta gdje je nastanjena bosanskohercegovačka dijaspora čini pionirske poduhvate u ispravljanju institucionalnih grešaka, rušeći barijere koje dijele domovinu i dijasporu dubokim jazom sumnje i nepovjerenja. Teško je sročiti u riječi sve ono čime naša dijaspora nije zadovoljna u odnosu na tretman od strane institucija društva i vlasti Bosne i Hercegovine prema svojim građanima u inostranstvu. Nekorektnost je najmanji sadržilac bahatosti i neuviđajnosti sa kojima se često bh. službenici u predstavništvima u inostranstvu odnose se prema našim građanima.

Serijal: Iskre promjene (6)
BOSNA I HERCEGOVINA MOŽE VIŠE I BOLJE
Piše: Ibrahim Osmanbašić

Ibrahim 1k

Da je negativna kadrovska politika suštinski kočničar progresa u našoj domovini postaje sve jasnije kroz uspješnu konsolidaciju političkog pokreta „Platforma za progres“, koja se planski odvija pod liderskom vizijom Mirsada Hadžikadića, dobivajući vremenom sve veće razmjere – kako u prostornom, tako i sferi ljudskih potencijala. Također, taj negativan odnos prema, primarno progresivnim – produktivnim i kreativnim – ljudima u Bosni i Hercegovini, zakonom spojenih posuda, prenosi se prema bosanskohercegovačkoj dijaspori koja se politički zabrinjavajuće distancira od društveno-političkih dešavanja u domovini, a što veoma mali odziv na prošlogodišnje izbore obznanjuje.

Serijal: Iskre promjene (5)OPĆI INTERES IZNAD LIČNOGPiše: Ibrahim Osmanbašić

Ibrahim Osmanbašić 19

 Aktuelni procesi

Postizborna situacija u Bosni i Hercegovini vri od prekomjernih ekstremnim tenzijama što dolaze od strane onih koji nisu ostvarili svoje izborne ciljeve pa nisu u mogućnosti da instaliraju vlast po svojoj volji i provode programe koji bi od ove zemlje načinili tiraniju, a gdje bi bili suvišni svi koji se zalažu za osnovne demokratske principe – istinu, pravdu i slobodu. Platforma za progres se pokazala dosljedna u pogledu proklamovanih programskih ciljeva i zalažući se dalje za uređenu državu gdje će se osuditi i procesuirati kriminal i korupcija – a sa čime aktuelni nosioci vlasti ili ne žele ili nisu sposobni da se obračunaju na adekvatan način i obezbjede građanima sigurnost, prosperitet i jednaka prava u svim djelovima Bosne i Hercegovine. 

Serijel: Iskre promjene (4)

BIH MOŽE DA BUDE PRIMJER NAJBOLJEG ŠTO SVIJET MOŽE DA PONUDI

Piše: Ibrahim Osmanbašić

Saradnja matice i iseljeništva

Kroz historiju smo svjedoci da mnogi bitni događaji prođu bez posebne pažnje javnosti, a kasnije se ispostavi da su oni bili od ključne važnosti da bi u budućnosti došlo do promjene stanja u stvarnosti. Mnogi Bosanci i Hercegovci, u domovini i iseljeništvu, vjeruju da aktiviranje dr. Mirsada Hadžikadića u protekloj godini na domaćoj političkoj sceni je događaj od izuzetne važnosti za našu državu. Ta važnost se ne ogleda isključivo u osvajanju nevjerovatnih oko 60.000 glasova na proteklim izborima za člana Predsjedništva BiH, što je oko 10% glasačkog tijela, već u nizu drugih činjenica koje se vezuju za ljudske i profesionalne osobine prof. Hadžikadića, a koji se svrstava u grupu najuspješnijih i najpriznatijih naših ljudi u svijetu.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Džamijska 9, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica