KONTINUITET IGNORISANJA INSTITUCIJA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE OD STRNE ZAPADNIH SUSJEDA

Stavovi premijera R. Hrvatske Andreja Plenkovića dobro su poznati građanima Bosne i Hercegovine, tako da je ova najnovija posjeta ovjerila kontinuitet nepriznavanja karaktera države Bosne i i Hercegovine – kao građanskog društva. Ta činjenica je trn u oku naših susjeda jer je svima jasno da ti potezi hrvatske zvanične politike proizilaze iz teritorijalnih pretenzija što naši zapadni susjedi drže ispod stola i čekajući samo priliku na globalnoj političkoj sceni da aktueliziraju svoj zahtjev za pripajanjem jedne trećine naše domovine. Izgovor za ignorisanje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine nalaze u izmišljenom i iskonstruisanom „legitimnog predstavljanju“ koje se bazira na etničkom principu a ne građanskom – kao što je danas u BiH. Princip „legitimnom predstavljanju“ nikada u historiji Bosne nije praktikovan a ni danas se ne primjenjuje ni kod naših susjeda, koliko je meni poznato.

Svakako da je premijer R. Hrvatske Andreja Plenkovića načinio u Sarajevu diplomatski skandal za svaku osudi – jer je očito manipulacijom sa članstvom R. Hrvatske u EU došao u timu ispred Evropske unije, te poslao jasnu poruku, faktički,  da R. Hrvatska u njegovim mandatu nikada neće iskreno podržavati BiH na evropskom putu i da je sve što pričaju verbalna akrobatika, tj. nama dobro poznata licemjerna politika koja nas je u prošlosti skupo koštala. Dakle, očito da riječi „iskren prijatelj“ i „podrška na evropskom putu“ samo su izraz zavaravanja onih koji nisu upućeni u nedavne historijske događaje na Balkanu – a što je presuđeno i osuđeno pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

ibrahim f31

Mada potezi premijera našeg zapadnog susjeda nas ne iznenađuju, ipak trebaju nas učiniti još budnijim i još svjesnijim, a time i spremnijim da se adekvatno odgovori na svako miješanje u naša unutrašnja pitanja od strane svih onih koji ne poštuju naš ustavni poredak i nastoje ga mijenjati prema svojim interesima, ignorišući volju građanske Bosne i Hercegovine.

Nadati se da će uskoro doći vrijeme kada će naša vlast biti kompaktna i razmatrati adekvatne diplomatske mjere prema onima koji javno ispoljavaju nepoštovanje prema institucijama naše države – a što jeste odraz elementarne kulture ali i uslov za građenje iskrenih i konstruktivnih odnosa baziranih na bilateralnoj saradnji na jednakim osnovama.

Ibrahim Osmanbašić, predsjednik Udruženja KNS

Sarajevo, 24.1.2024.god.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica