Predstavljena petojezične antologija savremene balkanske poezije “Balkanski glasovi” u Bugarskoj

KULTURA NE POZNAJE GRANICE

Autorica: Mirjana Tomović


sl1

Mirjana Tomović (BiH) i Latinka Zlatna (Bugarska)



Loveč, kroz istoriju poznat kao slobodarski grad progresivne misli, zahvaljujući sugrađanki, književnici Latinki Zlatnoj, bio je ovih dana i prestonica balkanske kulture. Bugarskoj javnosti je predstavljena petojezična antologija savremene balkanske poezije “Balkanski glasovi”.

Antologija „Balkanski glasovi“ sadrži radove 46 savremenih autora poezije iz: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Hrvatske. Svi autori su predstavljeni na maternjem jeziku i sa prevodom na bugarski, kako bi se čitaoci u Bugarskoj upoznali sa stvaralaštvom književnika iz susednih bratskih balkanskih zemalja.



Balkanski glasovi

Petojezična antologija savremene balkanske poezije “Balkanski glasovi”

 

Skup je održan u svečanoj sali gradske biblioteke Loveča. Prvog dana okupljanja predstavljena su pesnička ostvarenja iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, a drugog iz Srbije i Hrvatske. Uz domaćine i autore pesama iz antologije, prisustvovale su mu ugledne ličnosti iz bugarskog kulturnog i javnog života, brojni predstavnici medija, kao i veliki broj gostiju. U veoma dobro osmišljenom i realizovanom dvodnevnom programu, prezentacija knjige i prateći kulturno-umetnički sadržaji su imali za cilj upoznavanje i zbližavanje stručnjaka i stvaraoca iz Bugarske sa piscima iz regiona zastupljenim u antologiji.

 

 sl2

Milisav Tomović (BiH), Latinaka Zlatna i Kornelija Marinova (Loveč, Bugraska)



Milisav Tomović, koji je u ime Udruženja za kulturu „Nova svjetlost“ (KNS) iz Sarajeva na ovom skupu predstavljao Bosnu i Hercegovinu, u obraćanju se zahvalio autorici Latinki Zlatnoj i gradu domaćinu koji su uprkos brojnim peprekama uspeli da stručno i finansijski realizuju ovaj projekat od ogromnog kulturnog i opštedruštveng značaja za sve naše narode. Istakao je da je ovaj projekat konkretan doprinos poezije i njenih stvaraoca na putu izgrađivanjanja civilizacijskih vrednosti u regionu, kao i svoje uverenje da će čitaoci znati da ih prepoznaju, cene i tumače drugima.

Autorica ovog projekta, Latinka Zlatna se zahvalia svim učesnicima na velikom doprinosu u uspehu skupa, a posebno pesnicima iz BiH, ističući svoju nameru da u bliskoj budućnosti radi na zajedničkoj zbirci pesama Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Završni govor akademika gosp. Marina Kadieva sa porukama o kulturi, ljudskosti i potrebi zajedničkog rada na afirmaciji ljudskih vrednosti svih naroda Balkana, sa oduševljenjem je pozdravljen od svih prisutnih na skupu.

(LOVEČ, Bugarska, 02.06 i 03.06 2016. godina.)




KNS/ 6.6.2016.g.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica